Jedan od najvećih problema na koje sam naleteo kada sam tražio da započnem majnovanje Bitcoina za ulaganje i profit je bio što je većina sajtova bila napisana za naprednog korisnika. Nisam profesionalni koder, nemam iskustva sa Ubuntu-om, Linuks-om i minimalna iskustva sa Mac-om. Dakle, ovo je za pojedinca ili grupu koja želi da započne na laki način.

1. Nabavite Bitcoinov rig za kopanje (majnovanje)

Kopanje Bitcoina je vrlo konkurentna niša za ulazak u nju. Kako sve više i više rudara izbija na površinu sa najnovijim hardverom za kopanje svakim danom kopanje postaje sve teže. Pre nego što krenete sa kopanjem Bitkoina moraćete da uradite detaljnu analizu. Ovo znači da ćete morati da utvrdite da li je kopanje Bitkoina podjednako profitabilno za Vas.

Najbolji način da ovo uradite je kroz upotrebu Bitkoinovo kalkulatora za kopanje. Samo unesete podatke mašine za rudarenje koji planirate da kupite i videćete koliko Vam je dugo potrebno da budete na nuli ili da napravite profit. Međutim, od samog početka mogu da Vam kažem da ukoliko nemate nekoliko stotina dolara da potrošite verovatno nećete biti u mogućnosti da kopate bilo koje Bitkoine.

Čim završite sa Vašim kalkulacijama vreme je da nabavite svog rudara. Obavezno pregledajte naše različite prikaze Bitcoin hardvera za kopanje kako biste razumeli koji je rudar najbolji za Vas. Danas, Antminer S9 je najnoviji i najjači rudar.

Kao sporedna napomena važno je da se istakne da je u prošlosti bilo moguće kopati Bitcoine sa Vašim računarom ili sa grafičkom karticom (takođe poznato kao GPU kopanje). Danas međutim, niša kopanja je postala toliko konkurentna da ćete morati da koristite ASIC rudare – specijalne računare izgrađene striktno za kopanje Bitkoina.

2. Nabavite Bitcoin novčanik

Prva stvar koju morate da uradite jeste da nabavite Bitkoin novčanik. Zbog toga što je Bitkoin valuta zasnovana na Internetu, potrebno Vam je mesto gde ćete držati Vaše Bitkoine. Čim imate novčanik pobrinite se da nabavite adresu Vašeg novčanika. To će biti dugi niz slova i brojeva. Svaki novčanik ima drugačiji način za dobijanje javne Bitcoin adrese ali kod većine novčanike to je prilično jednostavno uraditi. Napomena je da će Vam trebati Vaša JAVNA Bitcoin adresa i da Vam neće trebati Vaš PRIVATNI KLJUČ (što je kao lozinka za Vaš novčanik.)

Ako koristite sam domaćinski novčanik (na primer, skinuli ste program na Vaš računar i ne koristite usluge zasnovane na internetu) postoji jedan dodatni veoma bitan korak. Uverite se da imate kopiju wallet.dat fajla na usb drajvu i napravite kopiju i sačuvajte je na sigurnoj lokaciji. Razlog za to je ukoliko Vaš računar otkaže i Vi nemate kopiju Vašeg wallet.date fajla, izgubićete sve Vaše Bitkoine. Oni neće otići nekome drugome, samo će nestati zauvek, to je kao spaljivanje keša.

3. Pronađite udruženje minera

Sada kada imate novčanik verovatno se gurate da krenete, ali ukoliko zaista želite da napravite Bitkoin (novac), verovatno treba da se pridružite udruženju minera. Udruženje je grupa Bitcoin minera koji kombinuju snagu njihovog računara kako bi napravili više Bitkoina. Razlog zašto ne biste trebali da idete u ovo sami je taj da što se Bitkoini uručuju u blokovima, obično 12.5 u vreme, i osim ako niste extremno srećna osoba, neće dobiti nijedan od ovih novčića.

U udruženju, Vama se daju manji i lakši algoritmi za rešavanje i sav Vaš kombinovani rad će učiniti da više rešavate veće algoritme i da zaradite Bitkoine koji su rašireni kroz udruženje zasnovano na Vašem doprinosu. Bazično, Vi ćete praviti konzistentnije iznose Bitkoina i češće ćete dobijati dobre zarade na Vaša ulaganja.

Kada odabere kom udruženju minera ćete pristupiti moraćete da postavite nekoliko pitanja:

  • Koji je nagradni metod? Proporcionalno/Plaćanje po Akciji/Zasnovan na Učinku/PPLNS
  • Koje provizije oni naplaćuju za kopanje i povlačenje novčanih sredstava?
  • Koliko učestalo oni pronalaze blok (znači koliko učestalo ću Ja biti nagrađen?)
  • Koliko je lako povlačiti novčana sredstva?
  • Koju vrstu statistike oni obezbeđuju?
  • Koliko je udruženje stabilno?

Da bi se odgovorilo na većinu ovih pitanja možete da koristite ovu odličnu objavu sa BitcoinTalk. Takođe možete da pronađete kompletno poređenje udruženja minera unutar Bitkoin Wikipedije. Za svrhu demonstracije Ja ću koristiti Slush’s udruženje kada kopam Bitkoine. Čim se prijavite od udruženja dobićete korisničko ime i lozinku za to specifično udruženje koje ćemo kasnije koristiti.

Sledite link da biste pristupili njihovom sajtu i kliknite na “Prijavi se ovde” link na vrhu njihovog sajta I sledite njihove korak po korak instrukcije. Nakon što ste podesili Vaš račun, moraćete da dodate “Radnika“. Bazično, za svakog minera koga ste Vi pokrenuli, moraćete da imate ličnu kartu radnika tako da udruženje može da prati Vaše doprinose.

4. Nabavite program za kopanje na Vašem računaru

Sada kada ste pokrili osnove skoro ste spremni za kopanje. Biće Vam potreban klijent za kopanje da pokrene Vaš računar da biste Vi bili u mogućnosti da kontrolišete i nadgledate Vaš rig za kopanje. U zavisnosti od toga koji rig za kopanje imate biće Vam potrebno da nabavite odgovarajući softver. Mnoga udruženja kopača imaju njihove sopstvene softvere ali neka nemaju. Možete da pronađete listu softvera za kopanje Bitkoina ovde.

Ja koristim mac tako da ću ja koristit program pod nazivom MacMiner. Najpopularniji programi koji sam ja pronašao za PC su BFGMiner i 50Miner. Ukoliko želite da napravite komparaciju različitih softvera za kopanja to možete da uradite ovde.

5. Početak kopanja (majnovanja)

OK, nadamo se da je sada sve spremno za početak. Povežite Vašeg kopača sa utičnicom i krenite. Takođe se uverite da je povezan sa Vašim računarom (najčešće putem USB) i otvorite Vaš softver za kopanje. Prva stvar koju ćete morati da uradite jeste da unesete korisničko ime i lozinku Vašem udruženju kopanje.

Čim ovo bude potvrđeno praktično ćete započeti sa kopanjem Bitcoina. Ustvari, započećete sa prikupljanjem dela koji predstavljaju Vaše deo u poslu pronalaska sledećeg bloka. Prema udruženju izabrali ste da ćete biti plaćeni za Vaš deo novčića – samo se uverite da ste uneli Vašu adresu u zahtevanom polju kada ste se upisali u udruženje.

Zaključak – možda je bolje samo da kupim Bitcoine?

Da zaključimo ovaj članak evo nečega za razmatranje. Možda bi bilo profitabilnije za Vas samo da kupite Bitkoine sa novcem koji planirate da potrošite na Bitkoin kopanje. Mnogo puta sama kupovina Bitcoina će dati viši ROI (zaradu na ulaganje) nego kopanje, ako želite da se upubite u ovo, ovde se nalazi objava upravo o tome.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *