Pred vama je vodič koji će vam pružiti sve neophodne korake za rudarenje bitcoina u kućnoj varijanti

Ukoliko rešite da započnete sa rudarenjem bitcoina, krenite, ali polako…

Pre nego što otpočnete sa kućnim rudarenjem bitcoina, morate se pozabaviti određenim pitanjima ali bez brige, pred vama se nalazi kratak vodič koji će vam pružiti odgovore na sve nedoumice vezano za navedeni proces. U nastavku ću vam objasniti sve pojedinačne korake koje morate preduzeti da bi ste se na pravi način bavili rudarenjem bitcoina kod kuće.

Korak 1 – Nisam siguran da li je rudarenje bitcoina profitabilno za vas

Prva stvar koju morate sebi razjasniti je ta da li rudarenje bitcoina predstavlja profitabilnu aktivnost za vas. Pretpostavljam da je vaš cilj da prikupite što više bitcoina, te da zbog toga želite da se bavite rudarenjem. Međutim, ukoliko dođete do spoznaje da je potrebno da uložite značajne svote novca u opremu i električnu energiju neophodnu za rudarenje, shvatićete da vam rudarenje neće predstavljati unosan posao.

U cilju utvrđivanja eventualne profitabilnosti od rudarenja, bitcoina, možete upotrebiti kalkulator profitabilnosti rudarenja, koji se koristi na sledeći način. Na osnovu podataka dobijenih putem kalkulatora, možete odlučiti koji rudar ćete kupiti. Ukoliko nemate dovoljno novca za rudarske mašine, možda će biti bolje da se, sa procesa rudarenja preorijentišete na kupovinu bitcoina.

Korak 2 – Treba vam skupa rudarska oprema najnovije generacije

Pored današnjih poteškoća rudarenja, nemoguće je ostvariti zaradu rudarenjem pomoću starog kompjutera ili čak rudarske opreme starijeg datuma. Pod “starom” opremom podrazumevaju se mašine starije od 6 meseci.

Ukoliko tragate za dobrom opremom predlažem da je potražite na Spondoolies – oni prave odličnu opremu čija cena je proporcionalna kvalitetu. Ipak, trebalo bi da imate na umu da rudarska oprema niije jedini potreban element; pored opreme neophodna je snaga i hlađenje za dobar rad. Oprema može proizovoditi veliku buku stoga je najbolje čuvati ih na hladnom mestu sa dovoljnom količinom elektriciteta.

Ukoliko nemate takvo mesto, možete opremu iznajmiti na Spondoolies za određenu mesečnu taksu. Takođe, možete naći na Ebay korišćenu opremu koju prodaju kompanije ili pojedinci po povoljnim cenama. Ukoliko ništa od navedenog još uvek ne možete da priuštite, možete primeniti cloud mining, o čemu će biti više reči u sledećem članku.

Korak 3 Ne možete rudariti sami, neophodan vam je bazen rudara

Čak i ako imate opremu, još uvek ne možete samostalno rudariti, zato što i dalje može doći do pojave ozbiljnih poteškoća tokom procesa rudarenja. Zbog toga su oformljeni rudarski bazeni – grupe rudara koji zajedno rudare i dele benefite.

Prilikom biranja rudarskog bazena kom želite da se pridružite, morate sebi postaviti par pitanja:

  • Koji je način raspodele? Proporcionalno/Plaćanje prema zaslugama/Prema skoru/PPLNS
  • Kolika je taksa za naplaćivanje rudarenja i povlačenje sredstava iz fondova?
  • Koliko često se pronalaze blokovi, i koliko često se dele?
  • Da li je lako povlačenje iz fondova?
  • Koji tip činjenica pružaju?
  • Da li nude BTC+MND ujedinjeno rudarenje?
  • Koliko su stabilni bazeni?

Odličan članak sa BitcoinTalk može vam pružiti odgovore na mnoga od navedenih pitanja. Takođe, na BitcoinWiki možete pronaći napravljene sjajne paralele različitih tipova rudarskih bazena. U demonstrativne svrhe upotrebiću kao primer Slush bazen za rudarenje bitcoina. Nakon učlanjenja u bazen, dobićete korisničko ime i lozinku koje ćete kasnije koristiti.

Korak 4. Nabavite program za rudarenje za vaš kompjuter

Sada kada smo pretresli gotovo sva osnovna pitanja, stižemo do samog procesa rudarenja. Biće vam potreban klijent koji ćete moći da kontrolišete i monitor vaše opreme. Traženje adekvatnog softvera zavisiće od kvaliteta vaše opreme za rudarenje. Mnogi rudarski bazeni imaju svoje softvere poput Bitminer-a. Ovde možete naći listu softvera za rudarenje bitcoin-a.

Ja koristim Mac, tako da ću aktivirati program MacMiner. Najpopularniji program za PC su BFG miner i 50 Miner. Ukoliko želite da uporedite različite rudarske softvere, to možete uraditi ovde.

Korak 5: Vreme je da otpočnete sa rudarenjem

Ok, nadamo se da je do sada sve išlo kako treba. Povežite rudar sa izlazom i aktivirajte ga. Proverite da li je povezan sa vašim kompjuterom (obično pomoću USB-a) i pokrenite vaš softver za rudarenje. Prvo što je potrebno je da unesete rudarski bazen, vaše ime i lozinku.

Nakon konfigurisanja, možete početi da pravite bitcoine. Započećete sa prikupljanjem vašeg radnog udela u traženju sledećeg bloka. Način isplate bitcoinskih novčića zavisiće od specifičnog rudarskog bazena – bitno je da unesete adresu u pravo polje prilikom registrovanja u rudarski bazen.

Zaključak: možda bi ipak trebalo da se okrenete cloud mining-u

Ovaj vodič objašnjava osnove rudarenja bitkoina kod kuće. Pretpostavljam da ćete kao i većina ljudi razumeti koliko ovaj proces može biti skup i vremenski zahtevan. Ukoliko tragate za alternativnim rešenjem, možete razmotriti opciju cloud mining-a, koju čemo vam detaljnije objasniti i rasvetliti u sledećem članku. Ukoliko imate bilo kakva pitanja o rudarenju, ostavite ih u komentaru ispod.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *