Ukoliko želite da realizujete transfer novca pomoću bitcoina na međunarodnom nivou, LocalBitcoins.com može predstavljati jedan od najboljih načina za postizanje navedenog cilja.

Bitcoini inače ne predstavljaju jedan od idealnih načina za  transfer novca na internacionalnom nivou. Zapravo, mnogo češće predstavljaju sporiju i skuplju varijantu u poređenju sa drugim sredstvima kao što je plaćanje karticama ili bankarski transferi.

Paralelno sa LocalBitcoins.com javlja se i pir-tu-pir razmena (u originalu peer-to-peer, razmena mreže između ravnopravnih korisnika). Trgujući bitcoinima sa drugim ljudima, možete naći atraktivne stope razmene sve dok su drugi trgovci voljni ponude. i najbolje od svega, LocalBitcoins.com naplaćuje izuzetno niske takse.

LocalBitcoins.com predstavljaju efektivnu opciju koja bi teoretski mogla da izvede kompletan transfer novca bez ikakvih troškova. Čak i ako ne napravite tako dobar dogovor, sigurno je da će vam biti izvršen proces transfera novca za manje od jednog časa.

Cena bitcoina na Local Bitcoins

Cena bitcoina nije definisana od strane LocalBitcoins.com. Umesto toga, na formiranje cene mogu uticati je pojedinačni kupci ili prodavci na platformi, zbog čega cena može varirati.

Kupovina bitcoina

Kada kupujete bitcoine, trebalo bi teoretski da tragate za ponudom koja odgovara ceni bitcoina na tržištu. Ipak, to je manje verovatno, budući da trgovci žele barem minimalan profit za prodaju bitcoina.

Mnogo češće, dobićete cenu koja je lošija od cene bitcoina na tržištu. Najbolji ponuđači naplaćuju najmanje 1% iznad cene bitcoina na tržištu. Na primer, recimo da jedan bitcoin vredi $1000. U ovom slučaju, neko vam može prodati bitcoin za $1,1010.

<<Otvorite nalog na LocalBitcoins>>

Prodaja bitcoina

Kao što ljudi postavljaju oglase za prodavanje bitcoinima, tako postavljaju oglase potražnje za bitcoinima. Ukoliko imate bitcoine, možete ih bolje prodati nekome ko želi da ih kupi, nego da ih prodate na berzi. Prodaja bitcoina za 2% iznad trenutne cene može biti izvanredna opcija.

Koliko će me koštati da kupim ili prodam bitcoine preko Local Bitcoins

Ukoliko kupujete bitcoine, nećete morati da platite nikakve takse. Ukoliko želite da prodate bitcoine, platićete 1% od zarade. Prilikom slanja bitcoina ka primaocu, nećete platiti nikakve dodatne takse ako bitcoine šaljenje na Local Bitcoins novčanik. Ukoliko vršite transfer ka trećem primaocu (tj. neki drugi novčanik koji nije local bitcoins), platićete taksu između 0.0001 i 0.0010 XBT.

Koliko dugo se šalje novac preko Local Bitcoins?

Kada kupujete ili prodajete bitcoine, možda će biti potrebno vreme da se usaglasite sa partnerima u trgovini. Dalje, za to vreme možda ćete morati da obavite kupovinu ili priodaju, u zavisnosti od toga koliko brzo vi ili druga strana možete slati novčana sredstva na LocalBitcoins.com.

Dobra vest je ta da se bitcoinske transakcije obično završavaju za 10 do 60 minuta. To znači da ukoliko proces transfera novca ide glatko, vi možete završiti čitav transfer za nekoliko sati – možda čak i za jedan sat.

Minimalne takse transfera i dostupne zemlje

Ne postoji minimalni ili maksimalni iznos transfera. Vrednost transfera zavisi od pojedinca.

LocalBitcoins.com ima trgovce iz skoro 200 zemalja sveta. Svoje kancelarije ima u 14 gradova (matična kancelarija nalazi se u Helsinkiju, Finska). Možete trgovati bitcoinima u preko 100 valuta.

Koji metodi plaćanja su podržani od strane Local Bitcoins?

Možete kupovati ili prodavati bitcoine korišćenjem 12 metoda plaćanja:

Keš
Kreditna kartica
Guglov novčanik
Square Cash
Western Union
Wire transfer
Amazon poklon kartica
PayPall
Venmo
Hoom

Ne postoji unapred definisana metoda plaćanja – na vama je da odlučite koju ćete koristiti.

Kako da kupim ili prodam bitcoine preko Local Bitcoins?

Da bi sproveli transfer posredstvom bitcoina, potrebno je da preduzmete sledeće osnovne korake:

  • Koristite fiat valute – novac koji je vlada proglasila legalnim, poput američkog dolara, evra ili jena za kupovinu bitcoina.
  • Izvršite transfer bitcoina ka primaocu.
  • Vaš primalac prodaće bitcoine za fiat valutu prema ličnom njihovom izboru.

Evo kako to uraditi u četiri koraka:

1. Pronađite listu oglasa za prodaju bitcoina

Na LocalBitcoins.com možete kupiti bitcoine onlajn od druge osobe, Videćete listinge na početnoj stranici sa oglasima – kliknite na jedan koji vam odgovara. Takođe, možete postaviti svoj oglas.

Kupovina Bitcoina od prodavca iz Srbije

2. Transfer novčanih sredstava

Kada inicirate trgovinu, proći ćete kroz proces provere LocalBitcoins.com. To znači da će vaš novac primarno biti usmeren ka LocalBitcoins.com, a ne ka prodavcu. Istovremeno, vaš partner u trgovini će poslati bitcoine na platformu.

Kada kupac pošaljete novčana sredstva prodavcu, LocalBitcoins.com šalje bitcoine kupcu, a prodavcu novac.

3. Slanje bitcoina kupcu

Nakon što ste platili bitcoine, prodavac će ih poslati na vaš novčanik.

Na šta je potrebno obratiti pažnju

Prevara. Budući da je LocalBitcoins.com pir-tu-pir usluga, moći ćete da razmenjujete novac i bitcoine sa drugim osobama. Budite oprezni prema dogovorima koji deluju previše dobro – verujte svom instinktu.

Bezbednost prilikom ličnog razmenjivanja bitcoina. Kada vršite ličnu razmenu, činite to u gusto naseljenim područjima. Ne ustručavajte se da promenite odluku ukoliko posumnjate da nešto nije u redu.

Neuobičajene metode plaćanja. Izbegavajte plaćanje neproverenim metodama. Budite i oprezni prilikom prodavanja bitcoina za poklon kreditne kartice, za koje LocalBitcoins.com navodi da predstavljaju nesigurnu opciju plaćanja.

Benefiti i mane

Da biste počeli sa korišćenjem LocalBitcoins.com, registrujte se na besplatan onlajn nalog. Potrebno je samo da unesete korisinčko ime, mejl i lozinku. Prilikom jednog odobrenja, možete otpočeti trgovinu bitcoinima sa korisnicima sa svog područja i iz celog sveta.

<<Otvorite nalog na LocalBitcoins>>

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *