Šta je Litecoin ukratko?

Litecoin je kreiran od strane Charles Lee, bivšeg zaposlenog u Googlu. Generalna ideja je preuzeta od Bitcoina, ali su promenjene nekoliko ključnih komponenti:

1. Vreme bloka, je 2.5 minuta naspram 10 minta za Bitcoin.
2. Algoritam za kopanje koji blokira korišćenje snažnog ASIC rudara kao što imate kod Bitcoina.
3. Ukupan broj dostupnih Litecoina je 84 miliona nasuprot 21 milion Bitcoina.

Kako da kupite Litecoin? (Paypal, kreditna kartica, bankarski transfer)

Litecoin, Bitcoinov mlađi brat je skorije dostigao nove visine. Pošto je Litecoin dostigao svoj vrhunac Decembra 2013.godine od $38, onda je pao jakom brzinom i nastavio stabilnim kursom razmene od oko $3 oko 3.5 godine. Međutim, nedavno je Litecoin ponovo počeo ubrzano da raste, mnogi ljudi su rekli da je to zbog činjenice što je valuta usvojila Segwit soft fork implementaciju.

Danas, cena Litecoina je preko 200 $ na većini glavnih menjačnica. U ovoj objavi, objasniću kako možete da kupite Litecoine koristeći kreditn karticu, Vaš Paypal račun ili bankovne transfere. Imajte na umu da će korišćenje prva dva metoda verovatno koštati više nego korišćenje bankovnog transfera. Ovo je zbog činjenice da ako kupujete Litecoin sa Paypal ili kreditnom karticom, onda prodavac preuzima rizik Vašeg zahteva za povratkom novca na Vašoj transakciji.

Korak 1 – Nabavite Litecoin novčanik

Pre nego što kupite Vaše Litecoine prvo treba da nabavite novčanik na koji ćete da ih čuvate. Između nekih najpopularnijih novčanika danas za Litecoine su Coinbase, Exodus i Jaxx. Ako tražite bolju bezbednost za Vaše Litecoine možete da koristite hardver novčanike kao što su TREZOR ili Ledger da ih takođe čuvate.

Korak 2 – Pronađite Litecoin menjačnicu

Trenuto je teško kupiti Litecoine direktno jer većina menjačnica prodaje samo Bitcoine. Stoga, jedna opcija koju imate je da kupite Bitcoine i zatim da ih razmenite za Litecoine na menjačnicama kao što su Polonix, BTC-e ili Shapeshift.

Međutim, postoje neke menjačnice koje Vam omogućavaju da kupite Litecoins direktno.

e-Toro – Platforme kao što je eToro Vam zapravo ne daju pristup Vašim novčićima i Vi ne možete da pošaljete novčiće od eToro ka drugim ljudima. Jedina stvar koju možete da radite sa ovom platformom je da kupite i prodate Litecoine za fiat valute (npr. Dolare, Eure, i sl.). Poznavanje ove platforme je dobro ako jedino želite da špekulišete na ceni.

Važno!!! Ako koristite eToro, zapravo Vam nije potreban Litecoin novčanik pošto Vas oni ne snabdevaju sa stvarnim novčićima. Takođe, kriptovalute mogu široko da fluktuiraju u cenama i nisu prikladne za sve investitore. Trgovanje kriptovalutama nije nadgledano od strane EU regulatornog okvira. Dakle, imajte na umu da je Vaš kapital u riziku.

Korak 3 – Kupite Litecoine i povucite ih na Vaš novčanik

Čim završite razmenu, otvorite račun i kupite Litecoine. Uverite se da ste povukli Litecoine iz menjačnice na Vaš lični novčanik. Nikada ne ostavite novčiće na menjačnici da bi rizikovali da ih izgubite ako hakuju menjačnicu ili se zatvori.

Da li mogu da kupim Litecoine sa Paypalom?

Ako tražite da kupite Litecoine sa Paypalom, ne postoji direktna opcija. Moraćete da kupite Bitcoine sa Paypalom preko Virwox ili druge opcije (kao što je prikazano ispod) i onda da ih razmenite za Litecoine na menjačnici kao što je Changelly.

VirWox odlaže nove korisničke transakcije najviše za 48 sati. Ovo znači da će Vam trebati 2 dana da kompletirate ovaj proces. Ovo je još uvek brži način nego korišćenje bankovnog transfera ali imajte na umu da ovo verovatno neće biti odmah (iako je u nekim slučajevima relativno brže). Ako pronađete sebe da ste zaglavili sa nekom stavkom ne oklevajte da postavite pitanje dole u komentarima.

Nekoliko stvari treba da imate na umu pre nego što počnete. Prva je da je stvarno teško da kupite Bitcoin sa Paypalom zato što je veliki rizik za prodavca. Još uvek je moguće, ali sada dolazimo do druge tačke. Pošto ne možemo da kupimo Bitcoin sa Paypalom direktno, kupićemo ga koristeći alternativno rešenje. Ovo rešenje izaziva da provizije transakcija budu više. Pronašao sam da je ovaj proces još uvek vredan troškova zbog ekstremne volatilnosti Bitcoina.

Takođe, minimalni iznos za kupovinu u ovom procesu je 0.002BTC, tako da, nemojte da koristite ovaj proces ako želite da kupite manje od ovoga.

Otvorite račun na Virwox

Prva stvar koju ćete morati da uradite je da odete na VirWox (Virtualnu Svetsku Menjačnicu) i da otvorite novi račun – kliknite na link “Not registered yet” kao što je prikazano na slici ispod:

<<<OVDE OTVORITE VIRWOX NALOG>>>

Sada popunite Vaše personalne detalje. Polje za unos vašeg avatara samo ostavite “ne avatar“ i kliknite “registruj“. Čim je ovaj korak završen, biće Vam poslat imejl sa Vašom lozinkom.

Važno – ne zaboravite da promenite Vašu lozinku

U imejlu od VirWox dobićete lozinku. Logujte se u VirWox sa tom lozinkom. Preporučujem da je promenite jednom kada uđete pošto ćete prebacivati novac putem ovog računa. Ovo možete da uradite pod “change settings“ kao što je prikazano ovde:

Dopunite Vaš račun putem Paypala

Sada idite na “Deposit“ i izaberite “Paypal express“ metod. Unesite iznos USD/EUR koji želite da deponujete i kliknite na dugme Paypal check out. Imajte u vidu, ako je Vaš račun nov, imaćete minimalan limit koliko možete da deponujete novca. Vremenom će ovi limiti biti uklonjeni i Vi ćete moći da deponujete sve više i više novca.

Čim Vaš račun bude dopunjen, vreme je da kupite neke SLL (Secure Life Lindens) i da ih razmenite za Bitcoine. Započinje kupovinom SLL u razmeni SLL/USD kao što je prikazano ovde:

Nakon što vidite da su SLL na Vašem računu (na vrhu levo) sada ćete morati da ih razmenite za Bitcoine. Idite na razmeni SLL/BTC i razmenite Vaše Lindens za Bitcoine:

Povlačenje Bitcoina

Vratite se nazad na VirWox i prebacite Vaša sredstva na ovu Bitcoin adresu:

Sada možete da koristite Changelly ili Shapeshift da razmenite Vaše Bitcoine za Litecoine.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *