Dash je digitalni keš

Dash je popularni otvoreni kod, P2P, decentralizovana kriptovaluta koja nudi brojne prednosti nad fiat valutom, Bitcoin, i drugim kriptovalutama. Dash Core tim sadrži oko 50 zaposlenih koji stalno unapređuju protokol. Fokusirajući se na udobnost upotrebe, izloženost, i tehnološko napredovanje, očekujte da će Dash biti dugoročni igrač u prostoru kriptovaluta.

Dash je počeo sa oko $11 na početku 2017 i porastao je na preko $200 tokom godine sa tržišnim kapacitetom od preko $1.5 milijardi. Dash je trenutno peti najveći altcoin.

Koje su prednosti Dash?

Prema web sajtu kompanije Dash, Dash je „digitalni keš” koji može biti potrošen bilo gde. Dash omogućava karakteristiku nazvana PrivateSend koja miksuje novčiće putem Masternodes što jčini skoro nemoguće praćenje transakcije od početka do kraja.

Dash takođe ima karakteristiku nazvanu InstantSend, dozvoljavajući da plaćanja budu potvrđena za manje od sekunde, dok izbegava duple troškove koji je česta briga sa drugim kriptovalutama. Pre svega, Dash je bezbedan, transakcije su potvrđene od strane rudara koji su kolektivni domaćini hiljadama servera širom sveta.

Jednostavno rečeno, Dash omogućava ljudima da kupuju svaki dan stvari koje žele brzo i privatno sa kešom.

Koje prednosti ima Dash nad Bitcoinom?

Dash ima brojne prednost nad Bitcoinom, pošto obezbeđuje skoro trenutne, privatne transakcije. Ove dve karakteristike, zajedno sa visoko-kvalitetnom bezbednošću će verovatno omogućiti kontinuirano usvajanje, naročito za realne transakcije koje zahtevaju brzinu i anonimnost.

Realno, Bitcoin neće nikad biti korišćen za svakodnevne transakcije kao što su kupovina mleka i hleba, osim ako se njegov osnovni protokol dramatično promeni. Pre svega, svako ko želi privatnost će pre izabrati Dash nego Bitcoin, jer Bitcoin nije potpuno anoniman.

Želite da kupite Dash? Evo kako da to uradite korak po korak

Korak 1 – Nabavite Dash novčanik

Pre nego što krenete sa kupovinom Dasha, moraćete da nabavite Dash novčanik. Slično kao Bitcoin novčanici, postoje različite vrste Dash novčanika. Za veće iznose Dasha koristi se hardverski novčanik. Ako se samo “igrate” sa valutom, mobilni ili desktop novčanik će dobro poslužiti.

Dash hardver novčanik

Najbolji hardverski novčanicu su Trezor, KeepKey, ili Ledger.

Dash desktop novčanici

Najlakši način da čuvate i koristite Dash je da koristite desktop novčanike kao što su Electrum Dash Novčanik. Međutim, ovaj novčanik nema mnogo željenih karakteristika kao što su InstantSend i PrivateSend tako da, možda nije najbolji izbor za korisnike koji traže više funkcija.

Ko želi više funkcija trebalo bi da koristi Dash Core novčanik dostupan za Mac, Linux, i Windows.

Dash mobilni novčanici

Postoje nekoliko mobilnih Dash novčanika koji su dostupni i za Android i za iOS. Jaxx je najpopularniji izbor za obe platforme. Pored toga, iPhone korisnici mogu da koriste DashWallet v.0.9. Hash Engineering Solutions i Coinomi takođe su dobar izbor.

Korak 2 – Kupovina Dash

Kupovina Dash ili bilo koje kriptovalute, uključujući Bitcoine, je često daleko složenija nego što bi trebala da bude za svakoga ko je nov u ovoj industriji. Pojedinci koji već imaju Bitcoine mogu jednostavno da ih razmene za Dash na brojnim web sajtovima za razmenu različitih kriptovaluta (npr. Changelly, Shapeshift).

Nažalost, ljudi koji su pokušali da razmene fiat za Dash su se suočili sa teškom bitkom. Svako koje kupovao kriptovalute neko vreme zna koliko je teško da se kupe Bitcoini. Ipak, ne brinite, vremena se menjaju, tako da postoje novi načini za kupovinu Dash direktno sa novcem o kome ćemo diskutovati u nastavku.

Kupovina Dash kreditnim karticama

CEX.io – Uspostavljen 2013.godine, CEX.io je jedna od najstarijih kompanija u ovome. Iako ne možete da kupite Dash putem njihovih posredničkih usluga, možete da koristite njihovu menjačnicu i da deponujete novac na Vašu kreditnu karticu.

eToro – Platforme kao što je eToro Vam zapravo ne daju pristup Vašim novčićima i Vi ne možete da šaljete novčiće sa eToro ka drugim ljudima. Jedina stvar koja može da se radi sa ovom platformom je da se kupe i prodaju Litecoin za fiat valute (npr. Dolari, Euri, i sl.). Korišćenje ove platforme je odlično rešenje ako želite da špekulišete na ceni.

Važno! Ako koristite eToro, zapravo Vam neće biti potreban Dash novčanik pošto Vas ne snabdevaju sa stvarnim novčićima. Takođe, kriptovalute mogu široko da fluktuiraju u cenama i nisu odgovarajuće za sve investitore. Trgovanje kriptovalutama nije nadgledano od strane bilo koje EU regulatornog okvira. Tako da, imajte na umu da je Vaš kapital u riziku.

Kupovina Dash preko Wire Transfera

Kraken – Druga veoma respektovana altcoin menjačnica. Kraken Vam omogućava da dopunite svoj račun sa USD ili EUR kroz doznaku i da onda kupite Dash direktno.

AnyCoinDirect – web sajt koji kupovinu Dash čini relativno jednostavnom direktno kroz SEPA transfer od kupaca koji su iz EU. Oni su najveća menjačnica za kriptovalute u Evropi i njihove provizije nisu toliko visoke. Nakon što ste se verifikovali, potrebno je oko 2 dana da dobijete Dash.

Kupovina Dash-a na bankomatima u Srbiji

Dash bankomati – Postoji jedno mesto u Novom Sadu i tri u Beogradu, gde možete kupiti Dash na bankomatu. U Novom Sadu bankomat se nalazi u ulici Laze Teleckog 16, a u Beogradu na lokacijama Kralja Milana 10, Kraljice Natalije 30 i Save Tekelije 2. Provizije su 5%.

Što se Balkana tiče, postoji još 3 bankomata u Hrvatskoj (Zagrebu, Rijeci i Splitu), 6 u Sloveniji (Ljubljana, Novo Mesto, Celje i Koper) i četiri u Prištini na Kosovu i Metohiji. U Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Mekedoniji nema Dash (Bitcoin) Bankomata. Tačne lokacije možete videti na ovom linku

Razmena Bitcoina za Dash

Ako ste već kupili Bitcoin, možete da ih prenesete na jednu od menjačnica kao što su ShapeShift, Changelly, Kraken, Poloniex, ili Bitfinex i promenite za Dash.

Korak 3 – Prebacivanje Dash novčića na Vaš novčanik

Čim završite sa kupovinom Dash, ne zaboravite da prebacite novčiće na Vaš lični novčanik. Nikada ne ostavite novčiće na menjačnici jer mogu da budu izgubljeni ili ukradeni. Čim novčići stignu u Vaš novčanik, Vi zvanično posedujete Dash.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *