Pre nego što otpočnemo sa bilo kakvom pričom, ukoliko vam svet bitkoina predstavlja krajnju nepoznanicu, pogledajte ovo kratko i korisno objašnjenje istog:

“Da li je bitcoin rudarenje bio unosan posao tokom 2017?

Ukratko, odgovor bi glasio: “zavisi od toga koliko ste spremni da potrošite.” Svaka osoba koja postavi ovo pitanje dobiće tek delimičan odgovor, budući da je profitabilnost bitcoina uslovljena velikim brojem različitih faktora. U cilju utvrđivanja potencijalne korisnosti navedene kriptovalute, uvedeni su različiti kalkulatori za definisanje iste.

Specijalno dizajnirani kalkulatori uzimaju u obzir različite parametre poput troškova električne energije, hardvera i drugih varijabli, istovremeno pružajući procenu vašeg projektovanog profita. Pre nego što vam iznesemo kratak primer načina na koji možete izvršiti kalkulacije, potrebno je da se upoznate sa osnovnim pojmovima vezano za bitkoine:

Bitcoin termini koje bi trebalo da poznajete

Hash rate

Hash rate predstavlja matematički problem koji bi trebalo da bude rešen od strane rudarovog kompjutera. Hash rate predstavlja stopu rešavanja problema. Što se veći broj “rudara” pridruži bitkoin mreži, to je viši hash rate iste. Hash rate takođe može biti merilo performansi “rudara”. Danas bitcoin rudari (o ovim supermoćnim kompjuterima možete više saznati iz priloženog video snimka), odlikuju različite stope disperzije. Performanse rudara mere se u MH/s (mega hasha u sekundi), GH/S, giga hasha u sekundi, TH/s, tera hasha u  sekundi, pa čak i u PH/s (peta hasha po sekundi).

Bitcoin blokovi

Svaki put kada se reši određeni matematički problem, kreira se konstantni iznos bitcoina. Broj bitcoina koji se generiše po bloku startuje sa 50 i prepolovi se na svakih 210 hiljada blokova (za oko pet godina). Aktuelni broj bitcoina koji se dobije po bloku je 12.5. Poslednje prepolovljavanje bloka dogodilo se u julu 2016, a predviđa se da će do sledećeg doći 2020.

Bitcoin problemi

Od kada je bitcoin mreža dizajnirana tako da proizvodi konstantan iznos bitcoina na svakih 10 minuta, došlo je do poteškoća u rešavanju matematičkih problema u cilju prilagođavanja rastu stope disperzije mreže. U osnovi to znači da, što se veći broj rudara bude pridruživao mreži, drugi rudari će nailaziti na sve veće probleme.

Stopa elektriciteta

Vršenje operacija od strane bitcoin rudara zahteva visok nivo elektriciteta, te je neophodno utvrditi stopu elektriciteta rudara da bi izračunali potencijalnu profitabilnost. To vam može omogućiti jednostavan uvid u iznos računa za električnu energiju.

Potrošnja snage

Svaki rudar zahteva različiti nivo energije. Potrudite se utvrdite potrošačku moć vašeg rudara pre nego što počnete da kalkulišete sa pitanjem profitabilnosti. Do odgovora možete doći pretragom na internetu ili pregledanjem ove liste. Vrednost snage izražava se u vatima.

Trust rudarskih bazena

Da bi ste sve vezano za process rudarenja obavili kako treba, morate se pridružit “rudarskom bazenu”. Rudarski bazen čini grupu rudara koja sarađuje u cilju efektivnijeg rudarenja. Formirana zajednička platforma označava se kao bazen rudarenja koji odbija određene vrste taksi (provizija) u cilju održavanja operacija. Jednom kada rudarski bazen preuzme dužnost upravljanja rudarenjem bitcoina, profit se raspoređuje između članova u zavisnosti od njihovog uloženog truda (i hash rate).

Vremenski okvir

Ukoliko se prilikom vršenja kalkulisanja utvrdi profitabilnost rudarenja bitkoina, nužno je definisati vremenski okvir za isto. Što je duži period vršenja rudarenja, veća je bitcoin zarada.

Opadanje profitabilnosti po godini

Ovo je verovatno najvažnija i ujedno nedostižna varijabla. Zapravo, smatra se da niko ne može predvideti stopu rudara na mreži, kao ni u kojoj meri će rudarenje biti izvodljivo za šest nedelja, meseci i godina. Ovo je jedan od dva razloga zbog kojih vam niko ne može dati odgovor na pitanje da li će rudarenje bitkoina biti unosan posao u budućnosti. Drugi razlog je stopa konverzije. U dole navedenom slučaju, vi možete uključiti godišnji faktor opadanja profitabilnosti koji će vam pomoći da procenite rastuće teškoće.

Stopa konverzije

Budući da je neizvesno to kakva će biti stopa BTC/USD razmene u budućnosti, teško je prognozirati profitabilnost bitcoin rudarenja. Ukoliko vam je cilj prikupljanje bitkoina, to ne bi trebalo da vas pogađa, ali, ukoliko ste planirali konverziju bitkoina u budućnosti, ovaj faktor može biti od velikog značaja. .

Kalkulator rudarenja

U cilju izračunavanja parametara i dobijanja odgovora na pitanje, koristićemo kalkulator za izračunavanje profitabilnosti rudarenja. Pred vama se nalazi jednostavan kalkulator za Bitcoin rudarenje:

Ipak, pogledajmo sada složeniji primer koji uključuje više faktora. Antminer S9 predstavlja jednu od najnaprednijih rudarskih mašina današnjice, poznata i pod nazivom Asic mining ring. Njegova stopa rudarenja iznosi 14 TH/s. Ukoliko koristimo pojednostavljeni kalkulator rudarenja (prikazan u gornjoj tabeli, videćete da ste od današnjeg problema zaradili 0.11 bitcoina mesečno.

Ali naravno, ovo ne uzima u obzir troškove hardvera, elektriciteta, bazenskih taksi, itd. Hajde da pokušamo sve zajedno da izračunamo.

Ovi podaci su dobijeni od naprednog kalkulatora za rudarenje uz pomoć sledečih činjenica : korišćenjem sledećih navoda: 2% taksi rudarskih bazena, 12,5 kao nagrada, 14 TH/s hash rate, 1375W vrednost snage i $ 0.12 prema KW. Podaci datiraju iz avgusta 2017.

Dakle, nakon 12 meseci trebalo bi da napravimo oko $4,032. Ipak, mi još uvek nismo odbili troškove hardvera, tako da je verovatniji iznos $2,032. Ipak, tačno je da je trenutna stopa razmene bitkoina oko 4000. Ukoliko ovo izračunate sa stopom razmene od prethodnog meseca, samo ćete je srušiti.

Ovaj rezultat može biti podložan promenama u zavisnosti od troškova elektriciteta, zatim promenama u vidu problema u rudarenju, i najverovatnije, u promeni vrednosti bitkoina.

Dakle, najverovatnije se nećete obogatiti od sakupljanja bitkoina od kuće osim ukoliko ne budete posedovali ozbiljnu opremu uz niske troškove električne energije. Pred vama se nalazi lista najefikasnijih hardvera za rudarenje bitkoina. Ne postoji veliki izbor solucija, od kada je kućno rudarenje počelo da jenjava.

Iako je kućno skupljanje bitcoina skupo i zahtevan posao, još uvek postoje druge relevantne opcije za ulazak u polje rudarenja sa nižim izdacima.

Kako zaraditi bitcoine preko cloud rudarenja

Postoji novi koncept koji se označava kao “cloud rudarenje”. Navedeni koncept rudarenja podrazumeva to da ne nabavljate fizičke rudarske mašine, već pre rentirate kompjutersku snagu od druge kompanije i plaćate onoliko snage koliko želite. Iz prve to zaista zvuči kao dobra ideja, pogotovo što ne morate da se bavite peripetijama vezano za kupovinu jače i kvalitetnije opreme, pitanjima skladištenja, hlađenja, itd. Međutim, kada razmotrite sve faktore, deluje da nijedna od ovih lokacija rudarenja nije profitabilna na duže staze. Za one koje deluju unosno, obično se ispostavi da su u pitanju prevare, te da čak ni ne poseduju neophodnu opremu za rudarenje, tzv. razrađene Poncijeve prevare.

Ukoliko želite da imate uvid u cloud rudarenje predlažemo vam da koristite Genesis mining, jedinu kompaniju ovog tipa koja se provereno ne bavi prevarama, ali ipak dobro istražite sve pre nego što investirate novac.

Sakupljanje altcoina kao alternativa bitcoinima

Jedna od opcija koju možete razmotriti jeste rudarenje altcoina umesto bitkoina. Danas postoje stotine altkoina dostupnih na tržištu, i neke od njih je još uvek lako rudariti. Problem je u tome što je od tolikog broja altkoina teško proceniti koji su pogodni za rudarenje. Neki od altcoina su: Litecoin, Dogecoin, i Pircoin.

U cilju otkrivanja toga koji altcoini su unosan izbor, možete potražiti websajt indekse poput CoinChoose koji vam mogu pružiti uvid u kompletan uvid Altcoina. Ovde možete videti i problem svakog altcoina, gde ih možete razmeniti i koje su šanse za profitiranje od bitkoina rudarenjem specifičnih altcoina.

Da li je rudarenje bitcoina profitabilno?

Moja pretpostavka je da se dugoročno može profitirati od rudarenja bitcoina, ali samo ukoliko investirate razumne količine novca u dobre rudarske mašine (Antminer S9). Ukoliko nemate ni vremena, a ni novca, izbegavajte rudarenje i ulažite samo u dugoročnu kupovinu bitcoina.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *